BİNGÖL BALININ KALİTESİ VE MARKALAŞMASI
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliğince, Bingöl
balının markalaşması ve kalitesinin artırılması amacıyla toplantı düzenlendi.
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı,
Bingöl Üniversitesince Hazırlanan “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı
Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında Bingöl balının
kalitesi ve markalaşması konusunun tartışılması amacıyla. Bingöl Belediyesi
Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya;
Bingöl
Valisi, Bingöl Belediye Başkanı, Bingöl Üniversitesi Rektörü, Gıda Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürümüz ilgili kurum kuruluş ve diğer paydaşların katılımı ile
toplantı düzenledi.
Toplantıda konuşma yapan Bingöl valisi Yavuz
Selim Köşger, Arıcılar Birliğinin başlattığı çalışmaları önemsediklerini
belirti. Balla ilgili esas sorunun her yerde üretilmesi olduğunu söyleyen
Köşger, Bingöl balının kendine has özelliğinin ortaya çıkarılması gerektiğini
ifade etti. Bingöl’deki bitki yapısının, florasının incelenmesi gerektiğini
sözlerine ekleyen Köşger, “Bingöl’deki arının bal aldığı çiçek potansiyelinin
özelliklerini ortaya çıkarmamız lazım. Bingöl Üniversitemizde balı molekül
düzeyinde inceleyip, menşeini ortaya çıkarabilecek kapasitede bir laboratuvar
var. Bu laboratuvarda etkin olarak yaranmak ve devamında da baldaki
hususiyetleri hem Türkiye kamuoyuna anlatmak hem de bu çerçevede Bingöl balını
özellikle tüketim merkezlerinde tanınır hale getirmek lazım. Bunun için bir
faaliyet planı belirlememiz lazım ama burada öncelikle ikna olması gereken bu
işe gönül vermesi, elini taşın altına koyması gereken bal sektörüdür”
ifadelerini kullandı.
BİNGÖL DENİNCE AKLA İLK BAL GELİYOR
Bingl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim
Çapak ise, Bingöl denilince akla ilk olarak bal’ın geldiğini söyledi. Bingöl
balının markalaşması ve kalitesinin ortaya çıkarılması amacıyla akademik
anlamda üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydeden Çapak,
Yapılan çalışmalar sonucunda Burdur, Uşak,
Düzce, Kırşehir ve Bingöl pilot il seçildi. Kırşehir’den bu taraf desteklenen
üniversite yok. Biz Bingöl deyince aklımıza ne geliyor? Bunu epeyce sorguladık.
İlk öne çıkan bal. Bingöl üniversitesi olarak akademik anlamda bize düşen her
şeyi yapmak üzere buradayız. Balla biliniyoruz ama nasıl bir balla biliniyoruz?
Kalitesiyle biliniyoruz. Fakat biz bu kaliteyi ne kadar koruyabiliyoruz? Veya
bu kalitenin belirleyici özeliği nelerdir? Hangi bitkilerden bal elde ediyoruz?
Bu tür çalışmaların mutlaka yapılması gerekiyor. Biz bunu yaptığımızda, Bingöl
balını markalaştırdığımızda, yerel patentini aldığımızda kalite olarak öne
çıktığımızda reklamını iyi yapacağız, dolayısıyla halihazır da kilosunu 40-50
liraya sattığımız balı belki 700-800 liraya satacağız. Belki tüketim az olacak
kaliteli bal elde ederken, ama elde edeceğimiz kazanç çok daha fazla olacak. Bu
yönüyle hem üniversitemizi, hem de ilimizi bal açısından öne çıkarmış olacağız.
SAHTE BAL SATIŞININ ENGELLEMESİ LAZIM
Belediye Başkanı Yücel Barakazi de, arıcılar
birliğiyle daha önce bu konuları görüştüklerini anımsatarak, öncelikle Bingöl
balının markalaşması ve sahte balın önüne geçmek için yapılması gerekenler öne
çıktığını söyledi. Bingöl balına yönelik kanaatlerin gittikçe olumsuz yöne
doğru kaydığını savunan Barakgazi,
Biz her ne kadar bal ile anılıyorsak da bazı
esnaf arkadaşlarımız, İran’dan veya değişik ülkelerden sahte alıp getirip
Bingöl balıyla karıştırarak piyasaya sunuyorlar.
Bunu kar amacıyla yapıyorlar ama Bingöl balını
orta ve uzun vadede vuracak faaliyetlerdir bunlar. Aslında sahte bal satan
esnaflar, Bingöl balının değer kaybetmesiyle ileride en büyük zararı kendisi
görecektir. Ben öncelikle piyasaya Bingöl balı diyerek sahte bal süren
esnafların bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini düşünüyorum. Markalaşma
konusunda yapılacak çalışmalar üniversite eksenli yürüyecek, bu konuda bizlerde
üzerimize düşen her türlü desteği vereceğiz. Şunu da belirtmek istiyorum, sahte
bal satan esnaflara yönelik denetim komisyonu oluşturulmalı ve denetim
yapılmasının ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum
Yapılan konuşmaların ardından, toplantıya
katılan bal üreticileri markalaşma ve kalite konusunda fikirlerini paylaştı.
BİNGÖL BALININ TESÇİLİ VE KALİTESİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mehmet
YILDIRIM’ın söz aldığı toplantıda şunları söyledi; Arılar ülkemizdeki biyolojik
çeşitliliğin sürdürülmesinde oldukça önemli bir role sahiptir. Arıcılık
biyolojik çeşitliliğin devamını sağlarken, erozyonun önlenmesi gibi, özellikle
ülkemiz için hayati önem arz eden bir işlevi de çoğu kez insanoğlunun haberi
olmadan yerine getirmektedir.
Arıcılık düşük girdi maliyeti ve kolay
uygulanabilirliği sayesinde yeterli yatırım hizmeti alamayan ve tarıma
elverişsiz alanın yetersiz olduğu kırsal alanlarda gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi
ve artırılması bakımından büyük önem arz etmektedir.
İlimizin coğrafyasının orman, çayır ve mera
statüsündeki arazilerin çok olması ile floranın arıcılığa elverişli olması
arıcılık için elzemdir.
Arıcılık kaynak tüketilmeden sürekli yapılabilen
bir üretim dalıdır ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın önemli bir aracıdır.
İlimizde balın en çok elde edildiği bitkiler
Ballıbaba, Çakırdikeni, Kibri otu, Geven ve Kekik tir.
Coğrafi tescil işlemlerinde Bingöl balının
diğer yörelerde üretilen ballardan farkını kanıtlayan, özellikle üretimi için
tanımlanan sınırlı coğrafi alanın bitki örtüsü, iklimi vb. etkenlerin üründe
yarattığı farklılığın ve ürüne etkisinin kanıtlanması gerekir. Bunun içinde
bilimsel çalışmaların laboratuvar destekli yapılması gerekir dedi.